• Help, mijn hond loopt kreupel!
• Risico's van rattengif
• Wagenziek
• Prednison: een "paardenmiddel" voor uw hond?!
• De aanschaf van een pup
• terug naar nieuwsbrief

Prednison: een "paardenmiddel" voor uw hond?!

Prednison of prednisolon wordt nog weleens een "paardenmiddel" genoemd. Die naam heeft het medicijn waarschijnlijk te danken aan het feit dat het niet alleen een krachtig werkend medicijn is maar helaas ook een aantal vervelende bijwerkingen heeft. Het is goed om te weten dat de meeste bijwerkingen van tijdelijke aard zijn. Ze verdwijnen na het stoppen met de medicijnen.

Wat is prednison?
De bijnier produceert de zogenaamde steroïde hormonen. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij de reactie van het lichaam op stress en de regulatie van ontstekingsreacties in het lichaam. Prednison, net als het veelgebruikte prednisolon en dexamethason, zijn kunstmatig geproduceerde steroïde hormonen met een sterkere werking dan de hormonen die de bijnierschors zelf produceert. Deze medicijnen kunnen in tabletvorm of als injectie worden toegediend.

Bij welke aandoeningen wordt prednison gebruikt?
Prednison en soortgelijke medicijnen worden onder andere toegepast bij allergische reacties, auto-immuunziekten en sommige tumorziekten. Een veelvoorkomende toepassing is het gebruik wanneer uw hond of kat last heeft van bijvoorbeeld allergische huidproblemen. Prednison onderdrukt de ontstekingsreactie in de huid en de jeuk.

Bijwerkingen van prednison op het gedrag
Veel honden vertonen een sterke gedragsverandering als gevolg van prednisontoediening. Ze kunnen suf worden en veel meer slapen. Sommige eigenaren vertellen dat hun hond soms om onverklaarbare redenen ineens gaat hijgen, terwijl hij of zij gewoon rustig in huis ligt. Vrijwel altijd valt een flink toegenomen eetlust en veel dorst op. Uw hond gaat veel meer drinken en moet veel meer en ook vaker plassen. Het is nodig uw hond vaker dan gebruikelijk uit te laten, soms ook 's nachts omdat hij het anders niet op kan  houden.
Zeker als het nodig is langdurig prednison te gebruiken, is het verstandig niet al te veel aan de toegenomen eetlust van uw hond toe te geven om te voorkomen dat hij te veel in gewicht toeneemt. Overigens hebben katten veel minder last van de bijwerkingen van prednison dan de hond.

Bijwerkingen van prednison op de vacht
Tijdens het gebruik van prednison is de haargroei sterk verminderd. Het gevolg is dat de vacht dof en dunner wordt en dat op plaatsen die gevoelig zijn voor slijtage, zoals de nek rond de halsband, gemakkelijk kale plekken ontstaan. Ook valt vaak op dat het ´verharen´ niet optreedt. Na het stoppen van de prednisonbehandeling gaan de haren weer groeien en gaat de hond, als onderdeel van het herstel van de vacht, flink verharen.
 
Blijvende effecten van prednison
Suikerziekte is een mogelijke complicatie van het gebruik van prednison. Daarom houdt uw dierenarts uw hond of kat wanneer deze prednison gebruikt nauwgezet in de gaten. Verander ook nooit zelf de dosering of de duur van de prednison behandeling van uw hond of kat, zonder overleg met de dierenarts.

Wanneer stoppen met de prednison?
Stoppen met prednisontoediening moet u altijd in overleg met ons doen. Zeker als het lichaam van uw hond of kat gewend is aan langdurig prednisongebruik kan het vervelende gevolgen hebben als u ineens stopt met prednison geven. Uw dierenarts zal met u de juiste manier van afbouwen van de prednison bespreken.

 

Disclaimer